Turistička Hercegovina

Agriturizam Hercegovina

Agriturizam Hercegovina (10)

Adrenalin Tour Blagaj-Via ferrata Vulin potok

Srednjovjekovni Stari grad Blagaj -Herceg  Stjepana Kosače dominira Blagajem kod Mostara (po čijoj je tituli hercegovina i dobila ime),nalazi se na padinama Veleža, ispod stijene gdje  izvire  rijeka Buna uokvirena  Derviškom Tekijom. Vulin potok je lijeva pritoka Bune i bujičnog je karaktera. Njegov kanjon je izgradnjom osiguranog žičanog puta- Via ferrate postao pristupačan i nealpinistima. Via ferrata Vulin potok zahtjeva malo vještine kretanja kroz kanjon i via ferrati te tehničku opremu: kaciga,pojas za penjanje audor tene, via ferrata komplet  i rukavice (bez prstiju).

Via Ferrata počinje  u Eko-centru Blagaj koji se nalazi na lijevoj obali rijeke Bune udaljen 150 metara od izvora rijeke Bune, u kojem se također nalaze dvije umjetne stijene za sportsko penjanje.  

Na Via Ferrati postoje  hvatovi i nožišta od armaturnog čelika dok je sajla jaka i pouzdana sa lako prelaznim čvorovima. „Via ferrata“ sastavljena iz više skokova, gdje najveći ima visinu od 30 m.  Osim prolaska kroz atraktivan kanjon dužine 1.500 m, možete uživati u biljnom i životinjskom svijetu.

Osnovne tehničke informacije o stazi:

Dužina staze 5,67 km

Ukupan savladan uspon:370 m
Ukupan silazak:370 m
Najniža tačka treka:69 m/nm
Najviša tačka treka 400 m/nm
Kondicijska težina: 2/10
Tehnička težina 4/10 
Izvor pitke vode: 0 

 - Via ferrata Tour- 3,5 sati

- Dolazak u Eko centar Blagaj

- Upoznavanje učesnika sa Via Ferratom i opremom  (penjački pojas,kaciga i via ferrata komplet)

- Prolazak kroz ferratu uz jedno ili dva duža zaustavljanja

- Nakon završetka Via Ferrate lagani odmor uz osviježenje,voće i roštilj u prirodi(kobasice,piletina,ćevapi i povrće), napomena: bira se jedno jelo iz ponude

 -Lagana šetnja do Eko centra Blagaj.

 Dužina staze: 6 km

Kondicijska težina: 2/10
Tehnička težina: 4/10 

Visinska razlika: 370 m

Dužina vertikala: 5-30 m

Vrijeme ture: 3,5 sati

Cijena: 1-4 osobe 25€ po osobi , od 4-8 osoba 20€ po osobi

 Dnevna tura-Via ferrata Tour

- Dolazak u Eko centar Blagaj

- Upoznavanje učesnika sa Via Ferratom i opremom(penjački pojas,kaciga i via ferrata komplet)

- Prolazak kroz Via ferratu

-Obilazak Male tvrđave

-Penjanje na Rebru uz osviježenje

-Obilazak vidikovca Orlovača uz osviježenje ,voće i roštilj u prirodi (kobasice,piletina,ćevapi i povrće), napomena: bira se jedno jelo iz ponude

-Obilazak  srednovjekovog Starog grada Blagaj

- Šetnja do Eko centra Blagaj -večera i piće u centru. (riba,sač,verige,ćevapi,kobasice,piletina,povrće, vegetarijanski meni

 Napomena: Meni se odabire prije početka ture,uključeno kafa/piće, supa,salata i ručak po izboru iz ponude menia.

 Dužina staze: 6,09 km

Kondicijska težina: 3/10
Tehnička težina: 4/10 

Visinska razlika: 370 m

Dužina vertikala: 5-30 m

Vrijeme ture: 7,5-8  sati

Cijena: 1-4 osobe 40€ po osobi , od 4-8 osoba 35 € po osobi

 Adrenalin Vikend tour Blagaj:

Petak:

Dolazak u popodnevnim satima,apartmanski smiještaj,večera, plan i program Vikend toura.

Subota:

- Upoznavanje učesnika sa Via Ferratom i opremom (penjački pojas,kaciga i via ferrata komplet)

- Prolazak kroz Via ferratu Vulin Potok

- Obilazak Male tvrđave

- Penjanje na Rebru uz roštilj i piće

-Obilazak vidikovca Orlovača

-Obilazak srednjovjekovnog starog Grada Blagaj

- Šetnja do Eko centra Blagaj -večera i piće u centru ili apartmanu (riba pastrmka,sač,hercegovački lonac na verigama,ćevapi,kobasice,piletina,povrće, vegetarijanski meni.

 Nedelja:

-Doručak

-Posjeta izvoru rijeke Bune i Derviškoj Tekiji (kafa,sok,čaj)

- Obilazak kulturno historijskog naslijeđa Blagaja

-  Ručak

- Odlazak učesnika.

 Napomena-meni se odabire prije početka ture,uključeno kafa/piće, supa,salata i ručak po izboru iz ponude menia.

U cijenu su uračunato spavanje 2 noći,6 obroka,oprema za Via ferratu,usluge vodiča,usluge trenera za sportsko penjanje  i osiguranje učesnika.

 Cijena: 1-4 osobe 80€ po osobi , od 4-8 osoba 70 € po osobi

 Kontakt:

Omladinski klub Novi val Blagaj

Branilaca Bosne bb 88201

Tel:+38761529005

Mail:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Obiteljsko imanje Pehar nalazi se u Trebižatu, na odličnoj poziciji u blizini svih većih Hercegovačkih turističkih atrakcija (Međugorje 15 km; Mostar 30 km; Vodopad Kravica 15 km; park prirode Hutovo Blato 10 km). Glavni smještajni kapacitet je površine 120 m2 i raspolaže s tri spavaće sobe, velikim dnevnim boravkom, dva kupatila i kompletno opremljenom kuhinjom. Wi-Fi i Sat TV su uključeni u cijenu smještaja s doručkom, mogućnost polu-pansiona je na upit. Dodatni smještajni kapacitet postoji u kući tradicionalne kamene gradnje u dva jednosobna apartmana s opremljenom kuhinjom (4+2). Možete uživati u svježim plodovima obiteljskog organskog voćnjaka tijekom skoro cijele godine, rashlađujući se za vrijeme ljetnih vrućina u privatnom bazenu ili se pak prošetati do rijeke Trebižat i uživati u ljepoti krajolika te krške ljepotice. Degustirajte domaće džemove i voćne rakije iz vlastite proizvodnje uživajući u zvukovima i mirisima idiličnog obiteljskog vrta. Obitelj Pehar nudi na upit organizaciju privatnih izleta s vodičem u Mostar, Dubrovnik, Split,  Međugorje,  deltu Neretve, hiking, canoeing, biking i slične aktivnosti u skladu s Vašim interesima kao i privatne transfere sa svih bližih aerodroma (Sarajevo, Split, Dubrovnik, Mostar).

Agroturizam Matuško nalazi se 10km od Neuma u selu Moševići. Nudimo smještaj u 3 sobe sa ukupno 9 ležajeva. U konobi izgrađenoj 1937.godine možete uživati u domaćim specijalitetima. Iz naše ponude izdvajamo:hercegovačke uštipke,jela ispod sača,pršut,sir iz mijeha,domaće vino i rakiju.Našim gostima omogućavamo i besplatno korištenje bickla sa kojima mogu istraživati naš kraj. Kao posebnu zanimljivost izdvajamo biciklističku stazu Ćiro,koja ide starom ćirinom prugom od Čapljine prema Dubrovniku i koja je udaljena od nas 12km. Za djecu tu je vrt sa životinjama gdje imamo magarce,patke,zečeve i kokoši.

Ukoliko trazite vrlo mirnu lokaciju, daleko od svih zvukova i svjetala civilizacije, ovo mjesto ce vam pruzuti sve sto ste zamislili. Za vrijeme tihe ljetne noci, zvijezde vam se cine rukom dokucive….

Smjestena 26km od grada Mostara, na nadmorskoj visini od 1180m. Lokacija je okruzena  visokim planinama  do 2000m.

Prilaz lokaciji je moguc  terenskim automobilom. Ukoliko nemate takav auto, transport moze biti obezbjedjen.

Nasa planinska kuca ima  ugodnu dnevnu sobu sa otvorenim kaminom, dvije spavace sobe sa 8 kreveta, kupatilo i kuhinju ( sve potpuno opremljeno). Ukupna povrsina  je 100m² na dvije etaze.

Kako u blizini nema prodavnice kuhinja je opremljena sa svim osnovnim namirnicama za pripremu jednostavnih obroka i napitaka. Pored ovoga nudimo pripremanje hrane na bazi polupansiona i lunch basket na zahtjev gostiju.

Priroda pruza nevjerovatnu raznolikost flore, desetine vrsta vrlo ljekovitih biljaka su nadohvat ruke…Imanje  je takodjer okruzeno stablima starih bukava ( neka stable su starija od 150 godina)   a u blizini je takodjer borova suma. Ovo podrucje je inace poznato po endemskoj vrsti stabla munike koje je poznato po svojim blagotvornim svojstvima za zdravlje ljudi. Razlicite vrste ptica takodjer zive na ovom podrucju.

Mogucnost dugih setnji kroz prirodu priredit ce vam nesvakidasnje zadovoljstvo. A prirodno staniste sumskih malina i jagoda u ljetnim mjesecima vase ce izlete uciniti nezaboravnim…A ukoliko zelite mozemo zajedno uredjivati vrt i saditi biljke u skladu s vegetacijom…Kuhanje na vanjskom kaminu, uzivanje pored vatre na otvorenom, samostalno pripremanje hrane, degustiranje domacih proizvoda i sl.

 

U sirokom podrucju ovog terena prema istocnim i  sjevernim planinama mogu se sresti divlje koze, srne, medvjedi, ponekad  i vukovi.

 

Probudite se sretni…

 

Zejna Sanjevic Kussmaul

Mob. 061 490 119

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

 

Turistički objekat / argoturizam  Grozdana Bradvica nudi Vam  poseban domaćinski ugođaj  stare Gabele. 

U malenom  dvorištu  u srcu same Gabele  možete nakratko pobjeći od  vreve grada i uživati u autohtonim proizvodima. 

U našem objektu možete kušati tradicionalne  hercegovačke likere i sokove, domaće začine i čajeve  sve proizvedene na prirodni način i  osušene na Hercegovačkom suncu. 

Također, imate mogućnost kupiti  unikatne  predmete izrađene od  recikliranih materijala ili sudjelovati u radionicama  te sami izraditi neki unikatni predmet. 

Agroturizam GB je udaljen svega  7 km Čapljine i 40 km od Mostara.

Do našeg  argoturizma će Vas dovesti  regionalni put R425a, a nalazimo se u  samo centru sela. 

 

Prenoseći i usavršavajući znanje o grožđu i vinu s koljena na koljeno, obitelj Ostojić je došla do zavidnog znanja i kvalitete u izradi vina, tako da danas iz podruma Ostojić izlaze kvalitetne i poznate vrste vina u BiH i Europi.

Osim proizvodnje vina i rakije, Obitelj Ostojić je proširila svoju djelatnost i na agroturizam. Nudi smještaj u Motelu Monako koji se nalazi u sklopu vinarije te se sastoji od 12 vrhunski opremljenih i klimatiziranih soba, od toga 2 apartmana, 2 jednokrevetne sobe te 8 dvokrevetnih. Sve sobe imaju zasebno kupatilo te su opremljene televizorima, dok apartmani imaju i  kuhinje.

Osim soba tu se nalazi i kušaonica vina, restoran kapaciteta 50 osoba, te velika terasa sa 50 sjedećih mjesta. Dakle, osim smještaja, obitelj Ostojić organizira i degustacije vina uz razgledavanje njihove vinarije, a u restoranu gosti mogu probati i tradicionalna jela.

Vinarija je okružena prirodom, vani se nalazi veliki vrt sa klupama i stolovima te veliki bazen koji gosti mogu besplatno koristiti.

Grad Čitluk je udaljen samo 500 m, Mostar 20 km, a svetište Međugorje samo 2,5 km.

Villa Bašić je apartman  ocijenjen sa tri zvijezdice u mjestu Blagaju  udaljenom 12 km od Mostara. Istovremeno posjedujemo i zasebnu dvokrevetnu i jednokrevetnu sobu.
S pogledom na rijeku Bunu i Stari grad Blagaj i Stjepan grad, "Villa Bašić" nudi samoposluživanje u apartmanu s klima-uređajem, TV-om, radiom i besplatnim Wi-Fi-om. Mašina za sude je također u sklopu kuhinje.
Apartman ima svoj balkon,sa izvrsnim panoramskim pogledom  na tok rijeke Bune. Tekija i izvor rijeke Bune su udaljeni 10 minuta umjerenim pješačenjem. Mostar sa Starim mostom i Starim gradom su udaljeni 20 minutnom vožnjom automobilom ili autobusom.

Gosti u okviru boravka u apartmanu mogu dobiti doručak u sklopu dostave u sobu ili odlučiti da ga sami pripremaju  u kuhinji . 
Autobuska stanica za Mostar nalazi se samo 2 minute pješačenja  od apartmana. Privatni parking na posjedu Ville Bašić je dostupan besplatno.Smještaj u apartmanu nudi izuzetne pogodnosti boravka ako su zainteresovani posjetioci skloni sportsko-ribolovnim aktivnostima.

Tokom boravka u Villi Bašić  imate mogućnost izleta u okolna mjesta. Smještaj u blizini Mostara, u Blagaju, je odličan izbor zbog blizine gradova. Iz Blagaja je lako otići u Mostar ( 12 km), Dubrovnik (Hrvatska) 150 km i Sarajevo (Bosna i Hercegovina) 130 km. Blizu Ville Bašić se nalazi rekreacioni centar na rijeci Bunici sa kupanjem u samoj rijeci( 4 km), kao i rekreacioni centri sa bazenima za kupanje(1-2 km).

U sklopu smještaja Ville Bašić, u ljetnom periodu se možete kupati u hladnoj vodi rijeke Bune i sunčati na plaži pored nje kao i uživati u hladovini visokog drveća. Rijeka Buna protiče neposredno pored vrta sa zelenilom, a vlasnik vrta je Villa Bašić. U vrtu, u ljetnim večerima možete organizovati spravljanje jela sa roštilja.

Rijekom Bunom možete se voziti kanuom mirnom vožnjom nekoliko kilometara, sve do kraja riječnog toka (3-4 km), a takodje se kanuom može ući i u samu pećinu odakle izvire rijeka Buna. U rijeci Buni , odmah pored Ville Bašić možete loviti ribu. Rijeka Buna je bogata pastrmkom.

Ukoliko želite voziti bicikl, šetati ili plivati, sve to možete učiniti.Aktivnosti naravno ovise o vremenskim prilikama, ali tokom cijele godine možete pronaći aktivnosti u kojima možete učestvovati. Proljeće je idealno vrijeme za izlet i istraživanje okoline, nema puno turista a vremenski uslovi su povoljni.


Zbog svog centralnog položaja Blagaj je idealna destinacija za Vaš boravak. Jedna od mogućnosti je izlet u Podveležje, plato u srednjem dijelu Hercegovine, u podnožju planine Velež, mjesto koje obiluje prirodom, svježim zrakom, te autentičnim domaćim specijalitetima.
Također imate mogućnost izleta biciklom kroz novo napravljeni Bike park Velež.

Pored Podveležja, postoje i druge nezaobilazne destinacije u neposrednoj blizini Blagaja. kao što su vodopad Kravice, Počitelj - historijsko naselje u dolini rijeke Neretve, Međugorje – poznata vjerska destinacija. Stolac sa nekropolom stećaka kao i Mogorjelo, sa  ostacima rimske vile iz IV vijeka  i mnogobrojna druga mjesta vrijedna Vašeg posjeta..

Kontaktirajte nas

Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096
@:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
WEB: www.hercegovina.ba

Android aplikacije

 

Sustav prijave i odjave turista

  • Poštovani, Želimo Vas obavijestiti da Turistička zajednica HNŽ u cilju olakšavanja postupka prijave boravka turista, uvodi elektronski sustav prijave i odjave boravka turista.
    Pročitaj više...

Poziv za upis u bazu podataka

  • Pozivamo sve subjekte koji pružaju smještajne kapacitete, ugostiteljske usluge, turističke agencije, muzeje i galerije da se upišu u bazu podataka Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije. Ovim je stvorena mogućnost Vašeg predstavljanja…
    Pročitaj više...
Scroll to top