Turistička Hercegovina

ARK- Konjic

 

Bunker - Atomska ratna komanda (vojni naziv"D-O"), nedaleko od Konjica, u unutrašnjosti brda,u podnožju planine Zlatar, podigla bivša JNA na površini od 6.500 m2.

Smješten na dubini od 280metara ispod zemlje, bunker je sagrađen sa namjerom da, u slučaju (atomskog) rata, funkcioniše kao centar vojnih operacija (sklonište za Štab vrhovne komande) i sklonište za predsjednika Tita, njegovu porodicu i najbliže saradnike.

Ovaj objekat, koji podsjeća na lavirint, sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom (sastoji se od brojnih rezidencijalnih prostora, sala za konferencije, kancelarija i "predsjedničkog bloka"), bio je predviđen da obezbijedi nesmetan život 350 ljudi tokom šest mjeseci. Do 90-ih godina izgradnja (koja je trajala od 1953.do 1979. i za koju je investirano 4,6 milijardi američkih dolara) i postojanje ovog bunkera bila je najstrože čuvana vojna tajna.

Dodatne informacije

  • Adresa: Podnožje planine Zlatar
  • Mjesto: Konjic
  • Radno vrijeme: 0-20h
  • Napomena: Ulaz besplatan
Više iz kategorije: Mulićev rekord »

Kontaktirajte nas

Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096
@:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
WEB: www.hercegovina.ba

Mobile Hercegovina

QR-Code

Sustav prijave i odjave turista

  • Poštovani, Želimo Vas obavijestiti da Turistička zajednica HNŽ u cilju olakšavanja postupka prijave boravka turista, uvodi elektronski sustav prijave i odjave boravka turista.
    Pročitaj više...

Poziv za upis u bazu podataka

  • Pozivamo sve subjekte koji pružaju smještajne kapacitete, ugostiteljske usluge, turističke agencije, muzeje i galerije da se upišu u bazu podataka Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije. Ovim je stvorena mogućnost Vašeg predstavljanja…
    Pročitaj više...
Scroll to top