Evropski projekat RiTour predstavljen u Solinu

Evropski projekat RiTour predstavljen u Solinu

U Solinu je 19. septembra 2017. godine održano predstavljanje evropskog projekta „RiTour“, koji je dobio bespovratna sredstva u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020.Nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Grada Solina Dalibora Ninčevića, ravnatelja Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije Joze Sarača i ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije „More i Krš“ Ivana Gabelice, projekat su predstavili članovi tima projektnih partnera, odnosno Javne ustanove RERA S.D. kao nositelja, te Grada Solina, Javne ustanove „More i Krš“, Grada Mostara. Projektne aktivnosti Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije kao partnerske organizacije je prezentovao koordinator projekta Ramiz Bašić. Predstavnici Turističke organizacije Podgorice bili spriječeni prisustvovati događanju.


„RiTour“ je projekat prekogranične saradnje historijskih gradova na rijekama Jadranskog sliva – Solina, Mostara i Podgorice, usmjeren valorizaciji kulturne i prirodne baštine te njihovom stavljanju u funkciju održivog turizma. Projekat kojeg sufinansira Evropska unija vrijedan je oko 850.000 eura, a na Turističku zajednicu HNK/Ž se odnosi iznos od 98.589,16 eura.

Osim izgradnje jednostavne posjetiteljske infrastrukture i nabavke tematske opreme u svakom od gradova, projekat je usmjeren na poboljšanje načina upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom kroz suradnju aktera koji imaju različite kompetencije i nadležnosti, zatim aktivaciju ekonomskog potencijala održivog korištenja baštine kroz uključivanje i edukaciju ciljanih grupa iz sektora turizma, promociju destinacija na međunarodnom nivou i povećanje broja posjetitelja, te na koncu podizanje svijesti šire zajednice o važnosti očuvanja baštine i njenog primjerenog korištenja.

Turistička zajednica HNK/Ž će u okviru svojih projektnih aktivnosti provesti sljedeće infrastrukturne radove: izgradnja tri ribarska mjesta na rijeci Buni (ribarsko mjesto je mjesto pogodno za ribolov, naročito za fly fishing); uređenje izvorišta na lokalitetu Bare te revitalizacija cjelokupnog prostora; uređenje ribarske staze u Blagaju, koja je ujedno i staza za šetanje pored rijeke Bune (kaldrma od Karađozbegovog mosta prema Vrelu Bune).

Provedba projekta će trajati 30 mjeseci, odnosno do 31. decembra 2019. godine.

 

Kontaktirajte nas


Turistička zajednica HNŽ/HNK
Adresa: Dr. Ante Starčevića bb
Tel. : +387 36 355 090
Fax : 387 36 355 096

www.hercegovina.ba

Android aplikacije

 

Sustav prijave i odjave turista

  • Poštovani, Želimo Vas obavijestiti da Turistička zajednica HNŽ u cilju olakšavanja postupka prijave boravka turista, uvodi elektronski sustav prijave i odjave boravka turista.
    Pročitaj više...

Poziv za upis u bazu podataka

  • Pozivamo sve subjekte koji pružaju smještajne kapacitete, ugostiteljske usluge, turističke agencije, muzeje i galerije da se upišu u bazu podataka Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije. Ovim je stvorena mogućnost Vašeg predstavljanja…
    Pročitaj više...
Scroll to top